Проф. Ива Христова: В момента сме в оптимистичния вариант на новата вълна

OFFNews 29 август 2021 в 08:48 3420 1

Снимка Архив

"В момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. Това в числа означава, че по оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700.”

Това каза по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Според нея в момента "вървим в подножието на върха". Случаите бързо са се покачвали, сега нарастването е малко по-бавно.

Тя уточни, че е трудно да се прогнозира кога ще бъде достигнат пика. "При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни проф. Христова.

Тя не беше категорична за поставянето на трета доза ваксина:

"Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза.”

По думите ѝ имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората са с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени”, уточни проф. Христова.

Директорката на НЦЗПБ коментира, че заболеваемостта се е изнесла към по-младите хора. Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните.

„Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Младите не бива да подхождат лековерно”, подчерта директорът на НЦЗПБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови