Проф. Христова за новия хепатит: Натрупват се случаи, които не са наблюдавани в предишни години

У нас все още не е доказан случай на мистериозното заболяване при децата

OFFNews 04 май 2022 в 09:32 1505 0

Снимка Архив/БТА

Хепатитът е "мистериозен", защото не се доказват познатите причинители. По принцип тази болест при децата се среща много рядко и е странно, че се натрупват случаи, които в предишни години не сме наблюдавали", каза по bTV проф. Ива Христова, микробиолог, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Тя посочи, че все още не е ясно на какво се дължат, но вероятно се касае за инфекциозен причинител, затова усилията са насочени към търсене на вируси. Проф. Христова припомни, че Министерството на здравеопазването разпореди на общопрактикуващи лекари, специалисти, педиатри и в лечебните заведения, всички съмнителни проби да се изпращат в НЦЗПБ, но уточни, че дори в световен мащаб причинителят все още не е еднозначно определен. 

У нас започват да изследват проби за новия хепатит

По думите ѝ това са спорадични заболявания, няма епидемична обстановка или епидемичен взрив, всички проучвания до момента не правят връзка между отделните случаи, няма връзка и с пътуване.

Какво се знае за причинителя

В дъното вероятно ще с окажат няколко фактора – комбинация на вируси, защото към момента има податки за близо половината от случаите на конкретен аденовирус, немалка част от заболелите деца са с коронавирус или с комбинация от двата вируса, друга голяма част няма връзка с вирус. Децата не са били с компрометиран имунитет, обясни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова каза, че до момента няма изпратени съмнителни проби, но "човек намира, когато търси". СЗО и Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията вече предупредиха държавите да следят за поява на случаи. По думите на микробиолога пробите ще бъдат изследвани както с PCR, така и с други лабораторни методи.

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

Как протича новият хепатит 

Това е остро заболяване, настъпва бързо. Предшествано е от разстройство, няколко дни преди това, потъмнява урината, изпражненията избледняват. Децата нямат висока температура, което отличава този хепатит от останалите, познати на медицината. Изследванията показват повишени чернодробни ензими, обясни проф. Христова и допълни, че лечението е сериозен въпрос, защото става дума за тежко заболяване и при малка част от децата може да е необходима трансплантация.

СЗО проверява ''необяснимите'' случаи на нов хепатит при деца

Как да предпазим децата

Все още не е ясен механизмът на предаване на заболяването, но е известно, че може да се прихване от вирусни пръски. Тъй като специалистите са установили наличие на определен аденовирус, който може да се предава по фекално-орален път, хигиената е много важна - миене на ръце, дезинфекция на повърхностите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови