СЗО проверява ''необяснимите'' случаи на нов хепатит при деца

OFFNews 24 април 2022 в 13:15 4152 0

Снимка pixabay

Световната здравна организация официално е започнало проверка на случаите на мистериозен хепатит при децата в 12 страни, пишат световните медии.

От СЗО съобщават, че най-малко едно дете е починало вследствие на заболяването.

Преди дни лекари от различни страни съобщиха за "необясними" случаи на хепатит при деца. Специалистите все още не могат да определят какво ги предизвиква. До момента са регистрирани 169 случая на рядък и много тежък хепатит. От тях 17 се нуждаят от чернодробна трансплантация.

Една от възможностите, които се проверяват е комбинация от вируса на COVID-19 заедно с въпросния аденовирус, които да дават необичайна реакция в организма, водеща до хепатит.

До момента тази форма на хепатит не е засичана в България. 

Хепатитът е възпаление на черния дроб. Възможно е болестта да възникне след преболедуване на вирусна инфекция, излагане на определени химични вещества, злоупотреба с алкохол, наркотици или да е причинена от генетично заболяване.

Има пет основни типа хепатит, предизвикани от специфични вируси - известни като A, B, C, D и E - но никой от тях изглежда не е причинил възпалението на черния дроб, наблюдавано при тези деца.

Някои видове хепатит могат да преминат без да създадат сериозни проблеми, докато други могат да причинят дълготрайно увреждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!