У нас вече изследват проби за новия хепатит

МЗ предупреди болници и джипита да следят за случаи при деца под 10 години

OFFNews 03 май 2022 в 11:54 1215 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ към НЦЗПБ приема за изследване съмнителни проби предвид обявените в Европа случаи на остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години, съобщиха от центъра.

Здравното министерство информира общопрактикуващите лекари, педиатрите и специалистите по инфекциозни болести и вътрешни болести, за регистрираните в редица държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца, в т.ч. клиничното протичане и лабораторните резултати. 

Лекари съобщават за ''необясними'' случаи на нов хепатит при деца в Европа и САЩ

На 5 април 2022 г. Великобритания докладва към Световната Здравна Организация (СЗО) увеличаване на случаите от остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия. До 20 април 2022 г., случаите са 111 и са докладвани от цяла Великобритания.

Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L).

СЗО проверява ''необяснимите'' случаи на нов хепатит при деца

При никое от децата не е докладвано наличие на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните симптоми са присъствали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход, посочват от Националния център по заразни и паразитни болести.

Румъния съобщи за тежък остър хепатит при дете

Поради установения повишен процент положителни тестове за аденовирус при деца за същия период от предходните години им хипотеза, че предполагаем причинител на остър хепатит при деца може да е инфекция с аденовирус. Подобна тенденция е установена и по отношение на ентeровирус, човешки метапневмовирус, риновирус и норовирус при деца под 10 години, а също и за респираторен синцитиален вирус.

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

Заболяването е доста рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неясни, в резултат на което рискът не може да бъде точно оценен, коментират от НЦЗБП.

От проведените до момента обстойни епидемиологични, микробиологични и токсикологични проучвания е установено:

· няма ясна епидемична връзка между случаите;

· не е установен общ източник на инфекция;

· лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;

· при значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;

· част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;

· не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител.

Във връзка със случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при деца Министерството на здравеопазването изиска становище и от Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести".

Като се имат предвид съобщените случаи с остра чернодробна недостатъчност, потенциалното въздействие върху засегнатата педиатрична популация се счита за високо.

Няма случаи на новия хепатит сред децата у нас

На 8 април Европейският Център за Контрол на Заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността относно случаи на тежък остър хепатит при деца с неизяснена етиология и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи. В тази връзка е изпратено писмо от Столична РЗИ до лечебните заведения и общопрактикуващите лекари в столицата.

Доц. Мангъров: Новият хепатит при децата протича тежко, но е много рядко срещан. Няма основания за безпокойство

До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови