Проф. Гетов: Производителите не носят отговорност за ефекта от третата доза ваксина

Ваксиннационното покритие у нас е на нивото на страните от третия свят, подчерта представителят на Европейската агенция по лекарствата

OFFNews 30 август 2021 в 08:44 1995 1

Третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, "това е малко като каруцата пред коня". За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

Това заяви по БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че ваксинирането с трета доза ще е бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

Той обясни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

По думите му, за съжаление, ситуацията за България никак не е добра.

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

"Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло", смята проф. Гетов.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него обществото и общественото мнение трябва да бъде фокусирано в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година.

По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?