Проф. Аргирова: Ще има ръст на заразените след вота, правилата не се спазваха

OFFNews 07 април 2021 в 08:38 2891 0

Трябва да очакваме леко повишаване на заразените след изборите, имаше струпване на хора, не се спазваха правилата. 

Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова по Нова тв. Все повече млади хора се появяват в спешните отделения, в ковид отделенията, та даже и в реанимация. Причината е късното търсене на лекарска помощ, обясни експертът. 

Няма данни за по-тежко протичане на новите варианти на коронавируса, каза още проф. Аргирова. 

Все още сме в зоната на един щам, което значи, че всички мутации се влияят от ваксините, трябва да бързаме да не стигнем до втори щам. 

Много е важно да разберем и дали ваксините предпазват не само от тежко протичане, но и от пренасяне на заразата. Тя заяви, че се е появило надеждно изследване в тази посока за РНК ваксините. 

Витамин Д е хубаво да се пие преди и след заразяване, показва много добри ефекти. Не бива да се пие и витамин С по време на боледуването, каза още проф. Аргирова. 

Шест седмици след завършване на боледуването е добре хората да си направят тест за антитела, ако имат, да отложат ваксинирането си поне с месец. В момента не се знае колко точно антитела са достатъчни, за да осигурят защита на преболедувалите, обясни експертът.

Възможно е при ниско ниво на антитела, клетъчният имунитет да осигурява защита при среща с коронавируса. Но ако наоколо има много неимунизирани, опасността остава, подчерта проф. Аргирова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови