Проф. Александрова: Вирусът продължава да е стабилен, това улеснява създаването на ваксина

OFFNews 09 септември 2020 в 09:26 2488 0

Снимка Архив

Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят. Това е много добра новина, тъй като се създава възможност да бъде атакуван", каза по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че до момента има поне шест варианта на новия коронавирус и няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.

Анализирани са поне 12 000 мутации, обясни проф. Александрова. Една от тези мутации е много широко разпространена. Възникнала е в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия. Предполага се, че тя може да се окаже "ахилесовата пета" на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина, каза вирусологът.

Видно е, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци е, че поне четири гена допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините за това млади хора, без придружаващи заболявания, да попадат в тежко състояние в болница, каза проф. Александрова.

Тя призова при старта на учебната година да не се пренебрегва психическото благосъстояние на децата, да не бъдат травмирани излишно. Проф. Александрова цитира проучване, според което 80% от случаите на COVID-19 при децата протичат безсимптомно или със съвсем леки симптоми. Само 2% от заболелите в детска възраст се нуждаят от сериозно лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови