Проф. Александрова: Очакват се 5 нови ваксини. И на хапче, и на спрей

OFFNews 24 ноември 2021 в 09:25 7688 2

"В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания", заяви пред Нова нюз вирусологът проф. Радостина Александрова.

"Въпрос на много малко време е ваксината на "Новавакс" да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен", коментира тя.

По думите й препаратът на "Велнева" пък е инактивирана ваксина.

"При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози", обясни медикът.

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина.

"Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за "Денга". Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.", каза проф. Александрова.

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче.

"По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита", подчерта тя.

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

2

fishcake1

24.11 2021 в 11:15

За българите, които висят във Фейсбук и четат как ваксината те чипира с 5G нановълни - може би и желирани мечета са добър вариант.

3767

1

Име на профила

24.11 2021 в 10:36

А ще има ли на желирани мечета?

Аз съм твърдо ЗА ваксините, но това за мен е абсолютно недопустимо повечение. Плурализъм, руиш ли. Ми то аз да ида в сутрешен блок и да разкажа за моите проучвания по интернет форуми...

В общество, в което се насърчава масовата дезинформация и силно поляризиране на мненията, под предтекста, че всеки има право на мение, и сам си преценЯ - вместо специалистите да направят единно усилие за информиране на обществото всеки ходи и говори к'вото му падне - за хонорар ли, от суета ли, един Бог знае?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!