Приет е третият випуск на бъдещите военни лекари

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2019 в 11:19 1318 0

Снимка ВВМУ

15 младежи, показали най-високи резултати на приемните изпити, бяха приети да се обучават по специалността „Военен лекар”. Това е третият випуск, резултат от сътрудничеството между Военномедицинска академия, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.

По време на приема през тази година бе увеличен броят на кандидатите, както и балът на приетите, съобщават от медицинския университет във Варна.

Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, тъй като разходите се поемат от Министерство на отбраната. Имат гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

В края на шестгодишното обучение получават дипломи за магистър по медицина от МУ Варна и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.

Освен обучението по медицина в МУ Варна, във Военноморското училище курсантите ще усвоят управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа.

В последните 3 години от обучението акцент е военномедицинската подготовка, а фокусът е върху организация на медицинското обслужване, превантивна военна медицина; военномедицинско снабдяване; военномедицинско управление; военномедицинска експертиза; военна хирургия; военна токсикология и други.

След завършване младите военни лекари ще имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво.

Сред приоритетните за военните лекари специалности са хирургия; ортопедия и травматология; анестезиология и интензивно лечение; психиатрия; пластична хирургия и изгаряния; вирусология; спешна медицина; инфекциознни заболявания; епидемиология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо