Приемът на мазнини носи ползи за здравето, сочи ново проучване

ОFFNews 13 декември 2016 в 13:34 4758 2

Храните, съдържащи голямо количество мазнини като сирене, масло и сметана, са смятани за причина за някои сърдечни заболявания. Но ново проучване показва, че яденето на храни с висок процент наситени мазнини може да има значителни ползи за здравето, пише "Индипендънт".

Диета, съдържаща повече натурални мазни храни и по-малко въглехидрати, не води до увеличаване на вредния холестерол, показва проучването на университета на Берген.

Д-р Саймън Данкел, ръководител на изследването твърди, че човешкото тяло "може перфектно да работи с мазнини като основен източник на енергия". Той допълни, че организмът не прави голяма разлика в това дали калориите постъпват от мазнини, или от въглехидрати.

Близо 40 затлъстели мъже са взели участие в изследването, извършено под много строг контрол-сравнение с предишни проучвания на нисковъглехидратни диети.

Половината от участниците са включили в диетата си храни с високо съдържание на въглехидрати, а втората група е удвоила дневния си прием на мазнини, като 24% от калориите им за деня са били доставяни само от масло. 

Изследването се е фокусирало главно върху мазнини от животински произход, най-вече млечни продукти, но част от изследваните са приемали и кокосово масло. Учените са изключили от менюто всякакви преработени мазнини. 

Двете групи са приемали обилно количество зеленчуци, без да се превишава препоръчителният дневен прием от 2100 калории.

В края на изследването всички участници са са загубили средно по 12 килограма, главно телесни мазнини. 

Новото проучване обяснява феномена "френски парадокс" - във Франция се наблюдава относително малък процент сърдечно съдови заболявания, като същевременно приемът на мазнини, най-вече сирена, е много висок.

"Редуцирането на приема на мазнини стана популярно в последните десетилетия", казва д-р Данкел, "Но производителите добавят много захар, за да заместят вкусните мазнини."

Миналия месец "Тhe Times" публикуваха статия, в която се твърди, че дори замяната на 1% от дневния прием на калории с наситени мазнини може да окаже благоприятно влияние на сърцето и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

1

мгергов

13.12 2016 в 14:31

Това, че хубавите мазнини са вредни е една от най-големите тъпотии в сферата!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл