Почина доайенът на българската анестезиология и реанимация проф. Милан Миланов

OFFNews 14 юни 2023 в 11:04 5284 6

проф. Милан Миланов

Снимка БГНЕС

проф. Милан Миланов

"На 14.06.2023 г. загубихме доайена на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина проф. Д-р Милан Миланов", съобщиха от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Проф. Миланов е роден през 1945 г. в гр. София. Завършва медицина през 1973 г. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в окръжна болница - гр. Сливен. През 1977 г. започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП „Пирогов“, където протича основния му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и Началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.Проф. Милан Миланов е директор на НИСМП „Пирогов“ между 1992-1993 г.

След демократичните промени е основен участник във възстановяването на Български лекарски съюз, два пъти негов заместник-председател. От 2012 до 2017 г е председател на Столичната колегия на БЛС.

Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Ръководител и основен двигател на проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България. Първи национален консултант по донорство и спешна медицина.

Убеден демократ, винаги с открита и активна гражданска позиция, общински съветник в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, удостоен със званието „Почетен гражданин на град София“.

Проф. Д-р Милан Миланов е носител на орден „Стара планина“ – I – ва степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.

Ръководството на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" поднася дълбоки съболезнования на семейството и близките на проф. Миланов!

Поклон пред паметта му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!