По стъпките на Русия: При 9000 в болница първо локдаун за неваксинираните над 60 г.

При необходимост ще се преговаря за лечение на български пациенти в Гърция, обясни зам.-министър Златанов

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2021 в 09:05 9440 1

Снимка Архив

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълването на леглата за неинтензивни грижи е над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун. 

Това заяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов по Нова тв. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи хората над 60 г. без ваксина, както е в Москва, предупреди той. В Русия вариантът е изцяло да не излизат от домовете си, ще видим у нас, ще се обсъжда с експерти, обясни зам.- министърът.   

В момента над 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни той. 

Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави зам.-министърът. Той обясни, че при необходимост ще се преговаря бг пациенти да се лекуват в Гърция, но засега това не се налага. 

Златанов беше категоричен, че на този етап от министерството няма да се откажат от зеления сертификат. Обмисляме срокове за изискването му в държавната администрация поетапно, обясни той. 

Много от полицаите вече са ваксинирани, тези, които проверяват обекти, сме дали инструкции да бъдат имунизирани, коментира Златанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови