Плевенски лекари спасиха майка и бебе

Специалистите от УМБАЛ "Света Марина" първо извадили бебето, а след това отстранили тумор от маточната шийка на майката

OFFNews 21 юни 2022 в 14:35 1359 0

Болница

Снимка Фейсбук

УМБАЛ "Св. Марина", Плевен

Майка и бебето ѝ са спасени със сложна операция в плевенската УМБАЛ "Света Марина". Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на лечебното заведение, цитирана от БТА.

32-годишната жена е била с рак на шийката на матката, когато разбира че е бременна. Тогава случаят ѝ е поет от лекарите в УМБАЛ "Света Марина – Плевен".

"Жената решава да износи детето, въпреки рисковете. С помощта на акад. д-р Григор Горчев, доц. д-р Надежда Хинкова и д-р Пепо Партенов тя преминава успешно високорисковата бременност, докато дойде момент, подходящ за раждане", добави Дукова.

Екипът на акад. Горчев извършва сложна хирургическа операция на два етапа, в която първо се изражда момченцето, а след това туморът на жената е отстранен. Детето и майката са добре.

"Тези случаи са много тежки, тъй като туморът носи сериозни рискове от кървене по време на бременността и операцията. Предизвикателство е да опазиш такава бременност до момента, в който бебето е готово да се роди. Щастливи сме, че два живота бяха спасени. За нас като лекари по-голямо удовлетворение няма", коментира акад. д-р Григор Горчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови