''Пирогов'' изписва последните си пациенти с COVID-19 днес

OFFNews Последна промяна на 01 юни 2020 в 10:13 1510 0

Снимка Архив

Пирогов" изписва последните двама болни от коронавирус, които са в COVID клиниката в болницата. С това приключва лечението на 156 лежащо болни, от които 36 са били в реанимация. Това съобщи по БНТ проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на "Пирогов".

45 души - персонал на "Пирогов" са се лекували у дома. Повечето от тях вече са на работа. Има още 15 души, които са под карантина, уточни шефът на "Пирогов".

"Имахме много болни колеги, но всички се възстановиха. На повече от тях е предложено да отидат в Сандански, където е най-доброто място за белодробно възстановяване", каза Балтов.

През тези над 80 дни в "Пирогов" са минали още 237 пациенти с двустранни бронхопневмонии, които са дали отрицателен тест за коронавирус, но тяхната клинична картина е била идентична.

Състоянието на всички пациенти ще се проследява с контролни прегледи и с допълнителни скенери след първия и третия месец, заяви още Балтов.

Болницата постепенно започва да се отваря. От днес ще бъдат възстановени всички отделения. Предстоят и ремонти на клиники.

Балтов увери още, че днес до обяд всички медици в "Пирогов" ще получат заплатите си. Забавянето на парите им е било поради невъзможност НЗОК да направи трансфер на плащанията си към болницата. Надзорният съвет, който трябвало да определи 85% от сумите, е заседавал на 27 май и до 29 май не е било възможно да стане прехвърлянето на сумите.

В болницата работят 2 300 души. Има 300 свободни места за сестри, както и свободни места за санитари.

Повече от 50 доброволци са минали през лечебното заведение през последните 80 дни. 10 от тях остават да работят като дезинфектори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови