Пхенян откри откъде идва COVID заразата, пренасяли я балони от Южна Корея

OFFNews 01 юли 2022 в 11:26 1666 0

Ким Чен-ун

Снимка БТА/АП

COVID-19 в Северна Корея

Пхенян заяви днес, че разпространението на коронавирус в КНДР е започнало от хора, контактували с балони, долетели от Южна Корея, предадоха АП и ТАСС.

От години южнокорейски активисти пращат балони на север от 38-ия паралел, които пренасят пропагандни критични позиви срещу севернокорейския вожд Ким Чен-ун. Пхенян редовно реагира гневно на тази практика, но правителството в Сеул не е в състояние да я прекрати. Активисти от групата "Борци за свободна Корея" съобщиха, че на 29 юни са пратили на север балони с лекарства и предпазни маски и че на 5 юни са осъществили подобна акция, според официалната севернокорейска агенция КЦТА.

Световни здравни експерти казват, че коронавирусът се разпространява от хора, които са имали близък контакт със заразени лица или са вдишали въздушни капки, като това е по-вероятно да стане в затворени и зле проветрени пространства, отколкото на открито. Южнокорейското министерство на обединението заяви, че не е възможно пратени от Юга с балони с листовки да предизвикат разпространение на вируса на Север.

Севернокорейската информационна агенция съобщи днес, че според разследване на властите епидемията от COVID-19 в КНДР е започнала, след като войник и дете са пипали "чуждестранни" обекти в провинция Канвондо край границата с Южна Корея. Затова властите са призовали населението към бдителност относно предмети, донесени от вятъра или балон от юг.

Досега в 26-милионна Северна Корея са обявени 4,7 млн. случая на "треска", но само малка част от тях са установени като COVID-19. Починалите заразени с коронавируса са 73, което е изключително малко и се смята, че режимът манипулира данните, посочи АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови