Quantcast

Педиатър: Нямаме случай на инфектиран служител от преглед на дете

Загубата на вкус и обоняние са характерни за гимназиалната възраст, твърди д-р Рада Маркова

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2020 в 09:56 533 0

Нямаме случай на инфектиран служител педиатър от преглед на дете. В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването, каза по по БНТ педиатърът доц. д-р Рада Маркова.

Повечето деца са с много лека форма на заболяването и това не налага тяхното постъпване в болница, обясни тя. Според нея, има доста противоречиви публикации по въпроса дали децата са разпространители на вируса. Защото има такива случаи, но има и други - на семейства с болно дете, което не заразява никого от родителите си.

Педиатърът допълни, че инфекцията основно се разпространява по хоризонтален път - т.е. вътресемейно, в колективи, в семейства, където няма предпазване и не се носят маски.

"Доста деца минаха през тази инфекция, но и доста не са. Интересно е да се изследват антителата при такива деца, за да се види какъв процент от тях всъщност са преболедували. Педиатрите не сме притеснени като случаи, които наблюдаваме", категорична беше доцент Маркова.

Статистиката на заразените деца няма, тъй като много малко от децата се диагностицират с PCR тестове.

"Считам, че при децата това е една форма на грипна епидемия, минава през тях и заминава. Не отчитам някакъв проблем и не смятам, че те трябва да бъдат категорично диагностицирани", каза д-р Маркова.

Според нея, лечението при децата е абсолютно симптоматично и дори няма спецификите на лечението при възрастни - то е неразличимо от която и да е вирусна инфекция.

Загубата на вкус и обоняние са характерни главно за по-големите деца, при малките няма такива симптоми.