Отпадат маските за ваксинирани в залите за спорт, фризьорските салони и малките офиси

Заповедта ще бъде издадена в началото на следващата седмица

OFFNews 10 юни 2021 в 11:04 4384 0

Маските на закрито за определени места ще отпаднат, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов на брифинг пред Министерство на здравеопазването.

"Ще започна с добра новина. Последните данни сочат, че имаме заболеваемост на 100 000 под 50, някъде 43. Другото хубаво е, че попадаме на 23-то място по заболеваемост в ЕС на базата на 30 страни. На тази база искаме да предприемем мерки по отношение на задължителните маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фризьорски салони, малки колективи, където всички са ваксинирани", посочи зам.-здравният министър.

Тези хора няма да имат задължението да носят маски, може би това ще стане от понеделник, най-късно вторник, допълни той. Завършената имунизация ще се доказва със сертификат, ще се признават и старите сертификати, издадени преди да бъде одобрен европейският вариант.

Маските на закрито остават в големи търговски обекти, както и в административните сгради, където не може да се контролира колко хора са ваксинирани.

Маските остават задължителни за градския транспорт и при струпване на много хора на открито.

Персоналът в малките заведения може да работи без маски, ако е ваксиниран.

"Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се ваксинират. Трендът се обръща", коментира зам.-министърът. Той обаче заяви, че не се предвиждат материални стимули за ваксинация.

По думите на Златанов изискването за 50% капацитет на концертни, кино- и театрални зали, както и на стадионите ще остане.

Зам.-министърът не коментира проверката за фалшиви хоспитализации в "Пирогов" с аргумента, че все още няма резултати от нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови