Откриха причината за главоболието при отказ от алкохола

OFFNews 31 октомври 2023 в 10:18 2368 1

главоболие

Снимка Pixabay

Изследване на учени от Тексас

Учени от Тексас разкриха какво причинява главоболието при опитите за спиране на алкохола, съобщи "Медикъл експрес".

Около 283 млн. души в целия свят страдат от пристрастяване. Цената, която плаща обществото за този проблем, се изчислява на 2 млрд. щатски долара годишно.

"Хората се опитват да се преборят, но е трудно, казва д-р Юй Шън Ким, невролог от университета в Сан Антонио, Тексас. - Главоболието е един от тежките симптоми, който може да върне пациентите обратно към пиенето. Това е порочен кръг."

Д-р Ким и колегите му са открили, че стресовият хормон кортикотропин-освобождаващ фактор (CRH) активира мастоцитите, намиращи се в дура матер - твърдата мозъчна обвивка под черепа.

Според резултатите от изследването, публикувано в сп. "Нюрон", цитирано от БТА, кортикотропин-освобождаващият фактор (CRH), който се отделя от хипоталамуса, стига до мозъчната обвивка. Процесът изпраща сигнали за болка.

Хормонът се свързва със специфичен рецептор, обясняват учените.

Изследването трябва да подпомогне бъдещи проучвания върху пристрастяването и механизма на отказването. Възможно да се разработи молекулна терапия, която да облекчава сигналите за главоболие при процеса на спиране на алкохола, казва д-р Ким.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

31.10 2023 в 11:01

Ето защо кремълският глист Медведев никога няма да спре алкохола. Друг е въпросът, че и да го спре, главата няма да го заболи. Защото за да го заболи, трябва все пак да има нещо в нея, не ли...?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки