Отказват лекарство на мъж с рак на гърдата... защото не е жена

В ръководството по медицинска онкология е записано, че лечението на карцином на гърдата при мъжете е аналогично на това при жените

OFFNews 13 юли 2023 в 11:57 3671 2

Айвън Андреев

Снимка Скрийншот

Айвън Андреев

В Здравната каса в Пловдив отказват лечение на мъж с рак на гърдата, защото според тях лекарството, което се изписва, е само за жени.

Преди 7 години Айвън Андреев научава, че има рак на гърдата.

Жена ми забеляза, че имам нещо на гърдата. Отидох в болница, извадиха го, направиха хистология и се оказа, че имам рак на гърдата. Оттогава, когато споделя пред някого, че имам това заболяване хората реагират по два начина – първият е учудване, защото считат, че само жените боледуват от това и втората реакция – започват да се кръстят, споделя Айвън пред bTV.

Мъжът е опериран в София и оттогава периодично е на химиотерапии. Преди месец лекарите му назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. РЗОК в Пловдив обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че е само за жени.

Лекарите, които ме лекуват, винаги решават всичко в консилиум от 10 човека. Интелигентно ми обясниха, че може да ми бъде отказано. За мен беше страхотен стрес, когато видях в отказа, че мотивът е, че съм мъж, казва онкоболният.

Инжекцията струва около 500 лв. на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Касата отказва да отпусне лекарството на мъже.

Като отидох при сестрата да ми бие инжекцията, тя сподели: "От години им обясняваме, че и мъжете са хора и че и те се лекуват с това лекарство". Това е порочен кръг – лекарите знаят, доказали са, че с това лекарство може да се лекува, а Здравната каса играят на "тука има, тука няма". Аз съм от тези, на които е отказано, защото съм мъж. "Не си жена" – еми не съм. Много е обидно да се делят хората", коментира мъжът.

Той е решил да се бори за правата си. Наел е адвокат, който вече е пуснал жалба в административния съд в Пловдив. Според юриста решението на РЗОК Пловдив е дискриминационно.

Най-фрапатнтото е, че изглежда колегите от Касата не са прочели, че има обнародвано в Държавен вестник Фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология, в което е ясно записно, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на това при жените. Касата са имали възможност да направят експертиза с вещо лице онколог, който да им обясни, че това лекарство се използва и за мъже, казва адв. Кристиян Гьошев.

Потърпевшият и адвокатът му ще сезират и Комисията за защита от дискриминация и прокуратурата заради отказа за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

2

avitohol

13.07 2023 в 12:37

Държавните служители са супер некомпетентни винаги. Кой знае по каква наредба от 1967 година работят тея хлюви, които са отказали

22548

1

dolivo

13.07 2023 в 12:34

тъпоумие и неосведоменост по нашата администрация
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика