'От 90 COVID-легла в Инфекциозна болница са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира'

Епидемията ще приключи много преди да се натуткаме с ваксините, смята доц. Мангъров

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2021 в 13:25 19705 2

Снимка БГНЕС

"Почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това коментира пред БНР доц. д-р Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозна болница в София.

Според него това си е инфекция като всяка друга, нова.

"Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет", категоричен е той.

На въпроса ще бъде ли открито лекарство срещу коронавируса, Мангъров отговаря:

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. Covid, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Доцентът обяснява и какво е важно е да се знае за новия щам.

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение, че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините", смята Мангъров.

Според него е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение – е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите.

"Това е едно епидемиологично недоразумение", казва той.

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване.

"Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни", посочва медикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6116

2

WOW

27.01 2021 в 16:43

За неразбралите - българите ще придобият колективен имунитет от срещи с вируса доста преди да имат възможността да се ваксинират. Не че ваксините са лошо нещо, но ЕК напълно се провали с плановете за ваксинация. То беше ясно още преди година, че в ЕС няма капацитет за производство, но ЕК зелките мислеха че като подпишат договори ще прехвърлят вината върху компаниите. Договорите не произвеждат, за това са заводите!

2025

1

kiselo_mlyako

27.01 2021 в 14:14

Слава Богу, у нас има все още хора с адекватно мнение, които не се страхуват да го отстояват. Бизнесът свърши, и добре че не се стигна до ваксина. Питам се, когато дойде следващата “криза”, със следващото “решение” на нея, което
е ни се пробута... Ще има ли още такива хора?