Още болници обявиха, че ще лекуват безплатно украински бежанци

OFFNews 01 март 2022 в 09:38 2620 0

Снимка Pixabay

УМБАЛ Бургас има готовност да приема украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ, съобщиха от болницата.

В Спешно отделение е създадена нужната организация за прием и лечение на бежанци, която действа от години и по която се приемат и лекуват всички бежанци, които влизат в страната ни. Всеки украинец, който се нуждае от болнично лечение, ще бъде прегледан и приет.

Ръководството на болницата декларира тази готовност както пред общинския, така и пред областния кризисен щаб, създадени в подкрепа на бежанците от Украйна. Информацията е предоставена и на МЗ.

До момента няма украински бежанци, които да са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас.

Болница "Шейново" изразява своята съпричастност към всички украински граждани и бежанци. Екипът на лечебното заведение е на разположение на всички жени, които са бременни или имат нужда от медицинска помощ и консултация в областта на акушерството и гинекологията.

"Нашите врати са широко отворени, а прегледите и консултациите са безплатни", посочват от "Шейново".

Освен безплатни прегледи Първа АГ болница „Св. София“ е готова да осигури работа за украински медици. 

В момента има свободни места за акушерки в различни отделения и в реанимация. Екипът на болницата се присъединява към инициативата за безплатни прегледи на всички нуждаещи се жени, граждани на Украйна, както и за осигуряване на консултации за бременните и условия за раждане на бебетата.

Екипът на Медицински комплекс "Д-р Щерев" се обедини около каузата да помогне с каквото е възможно на бежанците от Украйна, които вече са хиляди на територията на България.

Към болницата, за безвъзмезден ултразвуков преглед, преглед при специалист по фетална медицина или запис на детски сърдечни тонове, могат да се обърнат бременни бежанки от Украйна. В клиниката е създадена нужната организация, така че жените да могат да бъдат прегледани своевременно, без да съществува езикова бариера. Медицински комплекс "Д-р Щерев" ще осигури безвъзмездно на бежанци в нужда пакет за неонатологично проследяване.

Молим нуждаещите се от медицинска грижа да се обадят на Биляна Цветкова - 0885 535 888! При първо посещение в болницата е нужно пациентките да носят валиден международен паспорт със заверена дата на влизане в България след 24 февруари.

Клиника „Медикус Алфа“ в Пловдив предлага безвъзмездна и безсрочна медицинска грижа за бежанците от войната в Украйна. Благородният жест предизвика вчера сълзи в очите на първата такава пациентка, получила здравна помощ в болницата.

Това е поредната благотворителна инициатива на „Медикус Алфа“. Собственикът и мениджър на клиниката д-р Динко Младенов учреди през 2020 г. фондация „Млади медици за България“. Мисията на фондацията е да спре изтичането на медицински кадри от България.

По-рано готовност да оказват медицинска помощ на бежанци от Украйна обявиха и от УМБАЛ "Св. Анна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови