Операциите за отслабване намаляват риска от рак при жени със затлъстяване

OFFNews 25 август 2023 в 10:43 826 0

рак

Снимка Pixabay

Изследване на учени от Университета на Юта, САЩ

Бариатричната хирургия, наричана още операция за отслабване, може да редуцира риска от рак, съобщи ЮПИ.

Бариатричните операции се правят от достатъчно дълго време, така че учени са проследили случаи в продължение на 40 години. Резултатите потвърждават, че при жените операцията за отслабване спомага за дългосрочно намаляване на риска от рак, казва Тед Адамс, водещ автор на изследването и преподавател в училището по медицина към Университета на Юта, САЩ.

"Има вероятен хормонален механизъм. Случаите на пациенти, подложили се на бариатрична операция, са по-малко в сравнение с неоперирани, но нуждаещи се от интервенция. Става въпрос за рак на матката, яйчниците и гърдата", казва Адамс.

Според д-р Кристина Анунциата от Американското дружество за изследване на рак, която не е сред авторите, естрогенът е възможно обяснение. При пациентките със затлъстяване естрогенът, който се произвежда от яйчниците, е в по-големи количества. Намаляването на мастната тъкан може да намали нивото на естроген, смята тя.

Когато хората отслабват, се регулира и нивото на инсулин.

Изследването установява и намаляване на случаите на рак на дебелото черво. "Макар тук да не става въпрос за хормони, редуцирането на мазнините има значение за намаляването на случаите", казва Адамс.

За целите на изследването са сравнени данни от оперирани и неоперирани пациенти със затлъстяване. Анализирани са случаи на 22 000 оперирани пациенти и данните са сравнени с тези на пациенти, които не са се подлагали на бариатрична хирургия. Използвана е базата данни на щата Юта, както и регистрите на онкоболни.

Резултатите са установили, че операцията снижава риска от развитие на всички видове рак при жените със затлъстяване с 25%, предава БТА.

При оперираните мъже не се наблюдава намаляване на риска от развитие на рак.

Д-р Адамс отбелязва, че при жените случаите на рак са открити в ранен стадий. По думите му значение има не само намаляването на телесното тегло, но и изследванията, които се правят по повод операцията.

Резултатите са публикувани в сп. "Обесити".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика