Общопрактикуващите лекари с още 1000 лева на месец, отварят допълнителни COVID зони

Александра Маркарян 08 ноември 2020 в 18:20 7621 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

Цяла България вече е червена зона за COVID-19. Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души, затова се предприемат нови мерки, обяви тази вечер здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

80 милиона лева се отпускат до края на годината за реорганизация в здравната ни система до края на годината. От тях за общопрактикуващите лекари ще се отделят по 5 милиона лева всеки месец. Месечно всеки общопрактикуващ лекар ще получава по 1000 лева допълнително.

"Ние разбираме усилията на нашите колеги общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен", коментира Ангелов.

В диагностично-консултативни центрове в София и по-големи градове, където натискът върху болничната система е изключително голям, ще бъдат разкрити допълнителни COVID зони. Там ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва килничен преглед, тест за COVID, лабораторни изследвания за кръв. По преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб.

За това второ направление всеки месец ще отиват около 3 млн. лв.

Екипът, който ще работи там ще получава допълнително по 1000 лв. на човек и допълнително 10 лв. за преминал пациент през COVID зоната, като тези 10 лв. ще се разпределят от управителя на ДКЦ-то между служителите, които са участвали в процеса за обслужването на пациента, преминал през този център, обясни министър Ангелов.

"В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла във всички болници. В тези болници, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване капацитета на тези структури. Допълнително с 15 млн. лева ще бъдат закупени тестове - антигенни, за тестване на пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина с вероятност за заболяване от COVID“, каза министърът на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!