Обсъждат документ 2 в 1 - лична и здравна карта

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2014 в 08:46 2266 2

НЗОК
НЗОК

Личната карта да може да се ползва и като здравна, обмисля НЗОК.

С проекта вече е запознат и премиерът Пламен Орешарски, съобщава в. "Труд".

Идеята е личният документ ще служи за идентификатор. Болният ще я представя при посещение при личния лекар, в болница или лаборатория поставяйки я в четец.

Преди пристъпването към реализация на идеята обаче, НЗОК ще направи оценка на хардуера и софтуера си, за да се види какво е състоянието им, каква е защитата на информация и т.н.

За да се ползва личната карта като "ключ" към покритите здравни услуги, всеки семеен лекар, лечебно заведение и лаборатория ще трябва да се снабдят с четец. Според плана на НЗОК може да се използват апарати, подобни на тези в граничните пунктове и цената ще е около 40-50 лв. на четец.

Безспорният плюс на системата с чекирането е, че ще бъде невъзможно след като пациентът си тръгне от кабинета на джипито да му бъдат надписвани прегледи. След като пациентът е изписан, болниците да няма да могат отчитат операции на хартия, добавя "Труд". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.01 2014 в 10:03

ДО МОДЕРАТОРА --

"Ако продължите да публикувате със същото име и същото IP, следващият Ви коментар ще се публикува автоматично."

А какво общо има името с ИП-то?? Ако се поразровиш малко ще видиш че със същото име имам постове от други ИП-та; сигурно не си чувал за т.нар Onion Router и искаш да си правиш статистика откъде пишат... ама има още да учиш за мрежите. Това сега ще ти излезе от западния бряг на америка, а утре за разнообразие ше ти постна нещо с ИП от източния. А ти гони михаля...

17.01 2014 в 09:53

Защита на информацията?? В БГ???? По-голем майтап тука не беше писан.