Обособяват COVID зони за триаж към ДКЦ в цялата страна

OFFNews 24 август 2021 в 13:46 981 0

Снимка Getty Images

Във всички градове, където е възможно, ще функционират COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/, в които ще се извършва триаж на пациентите. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки заместник-министър Александър Златанов.

Пациентите, които не могат да останат на домашно лечение, ще бъдат насочвани за хоспитализация. По думите на Златанов всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура.

В тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно, е допълнил той.

С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от "неотложните случаи", е обяснил още Златанов.

Към момента заболяемостта от COVID-19 е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво, добави още Златанов.

От днес Министерството на здравеопазването и доброволци от Българския Червен кръст организират акция за ползите от ваксинацията. В различни градове доброволците раздават информационни брошури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!