Обмислят връщането на повече лекарства в забранителния за износ списък

OFFNews 01 ноември 2022 в 10:15 1069 0

лекарства

Снимка Unsplash

Промяната се налага заради липсата или недостига на медикаменти в аптечната мрежа

В Министерството на здравеопазването обмислят връщането на повече лекарства в забранителния за износ списък с използването на старата формула, по която работи системата СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти).

Това съобщи по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той обясни, че промяната се налага заради липсата или недостига на медикаменти в аптечната мрежа. 

Системата е разработвана от Министерството на здравеопазването в продължение на няколко години. На ежедневна и седмична база се подава информация за пристигащи количества лекарства и разпределянето им по аптеки. На база тези данни всяка седмица се генерира забранителен списък. Системата стартира в края на миналата година с първия списък. Всички изчисления се правят автоматично, наблюдават се около 3000 лекарствени продукта - всички те са от Позитивния лекарствен списък на разрешените за употреба медикаменти в страната. Заложена е формула, която изчислява при кои от тях може да се очаква дефицит и ги поставя в забранителния за износ списък, обясни директорът на ИАЛ.

По думите му до месец март тази година формулата е била заложена по начин, при който в списъка са попадали между 290 и 350 продукта. След извършен одит на системата, формулата е била променена и към момента списъкът генерира между 60 и 80 продукта на седмична база.

Вчера бях извикан на среща в Министерството на здравеопазването с ръководството и това, което чух от тях е, че се обмисля и връщане на старата формула", съобщи Богдан Кирилов.

"Забранителният списък е само за лекарствените продукти, които имат разрешение за употреба в България, имат регистрирана цена и се разпространяван на българския пазар", уточни той.

Не разполагаме с информация за криене на лекарства от аптеките. Важно е системата да бъде постоянно надграждана и развивана. В рамките на ЕС също стартира такъв проект, който ще достигне пълния си капацитет през през 2025г. При динамично променящи се условия системите трябва да бъдат адаптирани спрямо обстоятелствата, посочи директорът на ИАЛ.

По думите му продукти, които не попадат в този списък могат да бъдат използвани за паралелна търговия.

Според него е от изключителна важност да има комуникация между производителите, техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови