Стотици са дефицитните лекарства у нас, проблемът ще се задълбочи през зимата

OFFNews 20 септември 2022 в 10:53 1455 1

аптека

Снимка Unsplash

През декември, януари и февруари ще има дефицит на лекарствата за респираторни заболявания, прогнозира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

В България има стотици лекарства, които са дефицитни. Има списък на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, но той е непълен, каза по bTV Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според Костов това е общоевропейски проблем, който се корени във високото потребление на лекарства, особено за респираторни заболявания.

При някои такива лекарства имаше над 80% ръст, а при други достигаше до 300%, това няма как да бъде предсказано при поръчките, които в общия случай се правят година и повече по-рано. По тази причина се раждат дефицитите. Пазарът не е нормален от 2020 година насам, посочи магистър фармацевтът.

Той прогнозира, че през месеците декември, януари и февруари ще има дефицит на лекарствата за респираторни заболявания.

Проблемът не е само във високото потребление, а и в нарушените вериги на доставки. При един от липсващите сиропи за кашлица от два-три месеца няма капачки за бутилките; при известен хомеопатичен сироп за настинка и грип ще има проблем, защото липсва един от подсладителите; при други медикаменти липсват опаковки. Има всякакви производствени проблеми, каза Костов.

По думите му засега заместители на липсващите лекарства има, но проблемът е, че фармацевтичният пазар и продукта са взаимно свързани.

Когато има дефицит на един сироп за температура, пациентите се насочват към друг, който е от същата група, но не е предвидено да има такова потребление, вследствие на което той също много бързо изпада в дефицит. Ако свършат сиропите за висока температура, свещичките за висока температура ще се изчерпят само за един ден, защото те имат десетки пъти по-малко потребление от обикновено.

Зависимост

Европа е много зависима от Китай и Индия – 60% от парацетамола се произвежда в тези страни, зависими сме от тях дори по отношение на готовите лекарства, които се произвеждат там. По някои данни 40% от готовите лекарства се произвеждат в заводи в Китай. Там се произвеждат и прекурсори, активни, помощни вещества, опаковки, обясни Николай Костов.

Той подчерта, че локдауните в Китай се отразяват и на Европа, но за щастие в повечето случаи има буферни количества в складовете за няколко месеца и дефицитът не се усеща веднага.

Компаниите си научиха урока от локдауните през 2020 г. и сега има повече запаси, заяви Николай Костов.

Проблем с лекарствоснабдяването има не само у нас, а и в цяла Европа. По думите на магистър фармацевт Евелина Ангелова, която работи в аптека в Германия, там от месеци има сериозни проблеми с лекарствата за понижаване на температурата, със сиропите за откашляне, с онкопрепаратите (особено с тези при рак на гърдата)

Всеки ден връщаме пациенти. Листа на чакащите, но понякога това може да трае с месеци. По 100 лекарства от всяка основна група липсват. За подобни проблеми съобщават колегите в Белгия и Швейцария, казва Ангелова.

По думите ѝ предстои трудна година, тъй като за част от лекарствата има заместители, но за друга не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови