НЗОК: Няма да има ощетени хронично болни пациенти

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2019 в 19:34 1678 0

Снимка Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да допусне да се приемат в Националния рамков договор (НРД) текстове, които да нарушат или да отнемат права на здравноосигурени лица с хронични заболявания. Това съобщиха от Касата, в отговор на изразените днес притеснения от общопрактикуващите лекари, че хронично болни пациенти ще получават по-малко безплатни лекарства.

Утре Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа проекта на НРД 2020 - 2022, изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС. От Касата напомнят, че той се публикува, след като се приеме чрез подписване от Управителния съвет (УС) на БЛС и Надзорния съвет (НС) на НЗОК, съгласно изискванията на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), уточняват от здравноосигурителния фонд. 

До напрежението се стигна, след като д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, сигнализира в отворено писмо, че според промените, предвидени в новия Национален рамков договор, личните лекари няма да могат да изписват повече от 3 препарата на хронично болни пациенти, а при комбинираните лекарствени продукти - не повече от два медикамента.

Междувременно от БЛС обявиха, че предложението е на Касата и че съсловната организация няма да подпише Националния рамков договор, ако текстовете останат.

Към опонентите на проекто-договора се присъединиха и от Федерация „Български пациентски форум“, откъдето заявиха, че подобно решение не само би нарушило конституционните права на пациентите, но е и "престъпление към най-бедната и болна нация в Европа". От федерацията призоваха БЛС, като отговорен договорен партньор при обсъждането на НРД 2020, категорично да се противопостави на предложения, които са "в противовес с медицината и които застрашават здравето и живота на българските граждани"

От Касата отговориха, че всички интерпретации преди разглеждането и окончателното приемане на НРД от двете договарящи се страни са несъстоятелни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !