Пациентите с хронични заболявания ще плащат медикаментите си, ако са повече от два

Договорените в НРД 2020 текстове дискриминират хронично болните, твърдят общопрактикуващите лекари

OFFNews 12 декември 2019 в 09:50 6825 0

Снимка Pixabay

Според промените, предвидени в новия Национален рамков договор (НРД), общопрактикуващите лекари няма да могат да изписват повече от 3 препарата на хронично болни пациенти, а при комбинираните лекарствени продукти - не повече от два медикамента. За това сигнализират в отвореното си писмо от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област (СОЛСО).

"Договорените в проекта на Национален рамков договор текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение и ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства", се казва в писмото, подписано от д-р Виктория Чобанова, председател на сдружението.

Джипитата предупреждават, че пациенти с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, някои форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени. 

Д-р Чобанова дава пример със заболяването сърдечна недостатъчност, което е доста често срещано в популацията, и съгласно Европейските ръководства за поведение е необходимо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта. Съгласно проекта за НРД 2020, НЗОК ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от осигурените без намаление.

Подобно е положението и при лечението на захарния диабет, който се лекува с медикаменти от различни групи, действащи на различни нива, с цел да се постигне максимално добър контрол на заболяването и да се отложи развитието на усложнения. В условията на НРД 2020 това няма да бъде възможно, т. к. само един комбиниран препарат ще изчерпи записаните в НРД възможности за лечение, предупреждават общопрактикуващите лекари.

Според тях съществува и друг проблем. Съгласно чл. 52 за рецепти болните хора ще трябва да посещават личния си лекар няколко пъти в месеца, защото се отнема съществуващата сега възможност на една рецепта или един отрязък да се изпишат лекарства за повече от 30 дни, които да се компенсират при следващото изписване.

"Ако лекарството е за 20 дни, не можем да изпишем на тримесечна рецепта 2-1-2 опаковки (което е възможно по наредба 4). В този случай пациентът трябва да идва за рецепта тогава, когато свърши всички изписани медикаменти, т.е. на 40-ия ден", казва д-р Чобанова.

Общопрактикуващите лекари се опасяват, че дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК.

"Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за хоспитализации", се казва в отвореното писмо на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови