Нови данни: Бустерна доза на AstraZeneca повишава защитата срещу Омикрон

OFFNews 13 януари 2022 в 10:52 1418 0

Снимка Getty Images

Бустерна доза от ваксината на AstraZeneca (Vaxzevria) генерира добър имунен отговор срещу Омикрон и останалите варианти на коронавируса. Това съобщиха от компанията, цитирайки предварителни данни от клинично изпитване, съобщи Ройтерс.

Третата доза е еднакво ефективна при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna), посочи британско-шведският производител на лекарства, добавяйки, че ще предостави тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустерни дози.

AstraZeneca разработи ваксината Vaxzevria с изследователи от университета в Оксфорд и лабораторни изследвания миналия месец установиха, че курсът с три дози на Vaxzevria е ефективен срещу бързо разпространяващия се нов вариант - Омикрон.

Данните са първите, публикувани от компанията за изпитванията на нейната ваксина като бустерна доза.

Компанията съобщи още, че има все повече доказателства, които подкрепят ефективността на третата доза от нейната ваксина, независимо от схемата на първична ваксинация.

"Тези важни проучвания показват, че трета доза на Vaxzevria след две първоначални дози от една и съща ваксина, или след иРНК или инактивирани ваксини, повишава силно имунитета срещу COVID-19", заяви шефът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.

Голямо британско проучване през декември установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато тя се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК (mRNA) технологията.

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !