Нова Зеландия се отказва от стратегията ''Нула Ковид''

След 50 дни на лодкаун, най-големият град Окланд запазва високо равнище на разпространение на инфекцията

OFFNews 05 октомври 2021 в 10:47 1736 0

Снимка Getty Images

Нова Зеландия съобщи днес, че от следващия месец ще започне да използва удостоверения за ваксинация на големи събития и в други случаи на повишен риск.

Министър-председателят Джасинда Ардърн обяви, че се отказва от стратегията "Нула Ковид" за елиминиране на вируса поради продължаващия взрив от варианта Делта и вместо това преминава към стратегия "Живот с вируса".

Удостоверенията ще помогнат да се гарантира, че големи събития като музикални фестивали няма да се превърнат в места за суперразпространение.

Ще ги използваме като инструмент за намаляване на рисковете на места, които се смятат за високорискови, включително масови прояви, каза на пресконференция Ардърн, призовавайки хората да се ваксинират.

Нова Зеландия съобщи днес за 24 нови случая на коронавирус, с което заразените при настоящата вълна стават общо 1381. До момента напълно ваксинирани са около 48 процента от пълнолетните жители на страната.

До момента Нова Зеландия има едва малко над 4400 потвърдени случая на Ковид и 27 смъртни случая. Делта вариантът обаче изправи пред изпитания нулевата стратегия – тя предвижда стриктен локдаун до елиминиране на всички случаи. Въпреки 6-седмичното затваряне на Окланд, нулевата заболеваемост не бе постигната, което принуди Ардърн да преосмисли подхода си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков