'Няма добра и лоша ваксина. Който е решил, да се ваксинира сега'

OFFNews 22 февруари 2021 в 10:02 2227 0

Проф. Мира Кожухарова

Хората трябва да решат по принцип дали искат да се ваксинират. Няма хубави и лоши ваксини и кой знае каква разлика между ваксините по отношение на ефекта, който очакваме от тях.

Това коментира в интервю за БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Който е решил да се ваксинира, нека да го направи максимално бързо. Още от първия момент беше ясно, че това с избора на ваксини е неизпълнимо, допълва тя.

Според нея националният план за ваксиниране в България практически не действа. "Имаше нужда нещата да се коригират в последния момент. Това е доста обезсърчаващо, но контрапункт на това е, че хората показаха, че искат да се ваксинират", коментира проф. Мира Кожухарова.

„Организацията е лоша. Този електронен регистър не е нормално да го чакаме като подарък за 3 март“, отбеляза още епидемиологът по повод старта на регистъра, чрез който ще могат да се подават заявления за ваксинация онлайн. Според Кожухарова такъв регистър е трябвало да се изработи още с поръчката на ваксините.

Имунизационните кампании, за разлика от управлението на една епидемия, изцяло зависят от хората, подчерта Мира Кожухарова.

Проф. Кожухарова пише не повече от оценка 3 за началото на масовата ваксинация у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови