Недостиг на медикаменти за лечение на коронавирус, отчитат в аптеките

OFFNews 26 октомври 2021 в 10:58 1111 0

"И при тази вълна продължава тенденцията да има недостиг на определени медикаменти в аптечната мрежа и това са най-вече от групата на антикоагулантите", посочи по БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Вече липсват голям брой от техните видове, като част от тях се изнасят в чужбина. Още през август имаше заповед на министъра на здравеопазването за забрана на износът им, но според мен трябва да има нова заповед. Част от тези медикаменти се пият от хора с коронавируса. Липсва дори аспирин протект. Част от липсващите лекарства се пият от около 2000 родилки, които вземат всеки ден от някои от тези антикоагуланти, те са срещу тромбофилия. В момента при антибиотиците няма голям проблем, защото ако липсва един или два вида, има с какво да се заменят", съобщи още Костов.

По думите му няма проблеми с достъпа до витамини и минерали.

"В момента се наблюдава повишена заболеваемост от респираторни вируси като аденовирусите и настинки, защото хората загубиха имунитет. Към момента няма грип, това е по информация на НЦЗПБ", уточни той.

По думите му няма недостиг на тестове в аптечната мрежа, предлагат се в има голямо разнообразие.

Има и такива щадящи за децата и са достатъчно надеждни, поясни той. Магистър-фармацевтът отчита повишаване на цените при хранителните добавки - ръст до 20 на сто.

"Но това не касае регулираните цени на лекарствата, които са по лекарско предписание. Там няма скок", заяви Костов.

Костов заяви, че подкрепя това, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите.

"От години колегите ни са неглижирани. А ние сме на първа линия също, нашият персонал също боледува, има аптеки от по един човек, ако той се разболее какво правим? При нас процентът ваксинирани е като при лекарите, но и нашият персонал преболедува доста", посочи Костов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)