Quantcast

Недостиг на лекари в десетки специалности

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2015 в 20:25 6653 6

Критичен е недостигът на лекари в десетки специалности, съобщава Нова телевизия.

За да се запълни кадровият дефицит пък в много от болниците работят пенсионирани медици. 

Най-сериозен е недостигът на медици във Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали и Смолят. 

С всяка година лекарите стават все по-малко. Като под критичния минимум са специалистите по физиология, спешна медицина, токсикология и патология. Не достигат още неврохирурзи, ендокринозлози и кардиолози.

Само двама са пулмолозите в цялата Смолянска област. 

„Въпреки че сме двама, има остър дефицит на нашата специалност. Много малко млади хора искат да се занимават с тази специалност - трудна е, тежка патология”, обяснява д-р Григор Лалов.

Анестезиологията продължава да е специалността, в която има сериозен недостиг на лекари. Дори в реанимацията на Военна болница.

„Защото са прекалено добри, интелигентни, с по два езика, няма как да ги задържа, нямам основание. Обучаваме 20 специализанта с идеята поне 10 да останат”, коментира ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА.

За съжаление, не се очаква особена промяна в броя на млади кадри, решили да се развият професионално и да практикуват професията си в България. Според най-новото проучване на Медицинския университет около 70% от завършилите лекари възнамеряват да заминат зад граница.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2015 в 12:27

Аз си обичам пациентите,толкова,до колкото,те обичат мен.
Не съм алчен,корумпиран и пр.,защото съм педиатър.Нося си кръста,на огромната отговорност.За съжаление,правилата у нас са,да се работи на конвейр,с логистика,като на д-р Куин-лечителката.Това,което сте гледали в"Спешно отделение",там е наистина така.Много би ми се искало,поне 1/3 от това,да е факт и у нас.За да съм по-убедителен в диагнозата и терапията.Но не би.Имам"лимити"-а съм ги превишил,плащам от джоба си.Имам две пораснали деца.Имам дом и кола.Плащам за уроци,парно,храна,данъци.Значи,дал съм 6г.за Висше.Още 5г.за специалност.И общо 25г.работа,за опит и интуиция.Не съм доволен от реализацията си.Не ме радват просташките коментари,омразата,поставянето под общ знаменател на"лекарите БГ".Приветствам младите си колеги,обучени,нахъсани,които си търсят бъдещето в белите страни.
За сетен път ще напиша-по времето на социализЪма,аз бях"здравен работник",положил"клетва",изискваща,да работя без пари.Това се копира-пейст,в настоящето.Сегашното"здравепогубване"е еднакво злокачествено за пациентите ми,както и за мен,самия.Ще бягат младите.Не само заради парите.Оставаме дъртите динозаври,уморени,омазани,опозорени.Знаещи,какво трябва да се прави,но с вързани от Инстуциите,ръце.
Ненавиждам"търговците"в храма на медицината.Би трябвало,да бъдат дадени хоризонти на просперитет,без лъжа и рекет над хората за здравето им.
Не,едва ли ще се получи.
Дано "цветановщината"умре завитаги.
Дано,сегашният Министър,има по-благосклонна и реална представа,как,за добро,да се промени радикално,неработещият модел.Иначе....след 10г.,българите имат избор-лекар от Афганистан,или консулатция с ендокринолог в Мюнхен.

22.02 2015 в 12:05

Когато здравеопазването в България преди 1989 г. беше безплатно и на равнище над средното за света, цял свят ни завиждаше. Факт.
Правиха , струваха, скачаха като скакалци по площадите, гътнаха България, ликвидираха работещо здравеопазване, работещо образование, работеща индустрия, работещо селско стопанство.
България я върнаха не без съдействието на самите българи назад с 50 години и 50 встрани.
Поздрави и честито !

22.02 2015 в 11:29

СМС-чета омг. А попадали ли сте на случай, при който в епикризата на събиращият левчета пише, че лечението се покрива 100% от НЗОК? Аз съм ))

21.02 2015 в 22:07

Ако питаш българина, най-много обичал децата си. Ако обаче го питаш дали педиатърът трябва да получава повече от лелката дето му замита офиса - ооооооооооо не, в никакъв случай нали е полагал хипократова клетва. Събирайте СМС-чета и се молете. Вчера гледах сайта DMS и попаднах на случай, човек събира пари да се лекува в чужбина при лекар с българско име.

21.02 2015 в 21:41

Закривай.

21.02 2015 в 21:40

Явно трябва да почнат да недостигат и в Правителствена болница за да се сетите да им увеличите заплатите!