Напрежение във врачанската болница, много заразени медици, а заплати няма

OFFNews 05 ноември 2020 в 13:35 1898 0

Осем лекари, осем сестри и трима санитари са заразените с коронавирус в МБАЛ Враца. По думите на директора д-р Петър Керемидчиев проблеми има в Кардиологичното отделение и в Реанимацията. ¼ от персонала е извън строя, защото освен много заразени медици има и контактни, съобщи bTV.

В лечебното заведение в момента се лекуват 120 пациенти, а в ковид отделението са 7, от които един на апаратна вентилация и двама в кома.

Д-р Керемедчиев поясни, че единият от пациентите в кома снощи е изпаднал в клинична смърт, но са успели да го върнат към живот, въпреки че състоянието му остава сериозно.

По думите му засега няма нужда от допълнителен персонал, но действащият е на предела на силите си, а не е получил заплатите си за септември.

Вместо да ни възнаградят в такава ситуация, че рискуваме живота си, пари няма, разказва санитарка от болницата.

Сметките на здравното заведение са запорирани заради дългове, а освен от частния съдебен изпълнител, преводът трябва да получи одобрението и на здравното министерство.

На брифинга тази сутрин проф. Ангелов призна за проблеми в няколко болници в страната. Той съобщи, че един от заместник- министрите пътува към Северозападна България, визирайки болницата във Враца, документите ще бъдат подписани и утре хората ще могат да получат заплатите си.

Министър Ангелов коментира и ситуацията в Шуменската МБАЛ:

"В Шумен има сериозен проблем с болните с ковид, заради което на място отива единият зам.-министър на здравеопазването. Пациентите за болнично лечение са много и лечебното заведение е под сериозен натиск. Има проблем с хора, които се притесняват да влязат да лекуват тези пациенти", призна министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови