Над 70 000 семейства у нас се нуждаят от донорство, за да имат деца

321 жени и 64 мъже са дарили яйцеклетки и сперматозоиди през 2022 г., показва статистиката на фондация "Майки за донорството", която навърши 9 години

OFFNews 25 май 2023 в 09:30 681 0

инвитро процедура

Снимка Getty Images

Фондация "Майки за донорството" навърши 9 години

Над 70 000 семейства се нуждаят от донорство, за да имат деца, показва статистиката за репродуктивните проблеми на двойките у нас, представена от фондация "Майки за донорството". Организацията, която навърши девет години, е единствената в България с донори на репродуктивен материал.

По данни на "Майки за донорството" през 2022 г. 321 жени и 64 мъже са дарили яйцеклетки и сперматозоиди.

От учредяването на фондацията до днес дарителите на репродуктивен материал са приблизително 6 000 души. Над 7 000 семейства и двойки с репродуктивни проблеми са получили донорски материал.

От учредяването си досега, фондация „Майки за донорството“ е подпомогнала финансово 138 семейства в борбата им за дете с донорски инвитро процедури, а родените деца са 65. 22 семейства очакват своите бебета в близките седмици и месеци, а 23 имат дарени яйцеклетки и им предстои да пристъпят към донорски инвитро процедури.

Набирането на финансови средства за двойките, които организацията подкрепя, се осъществява чрез директни дарения от съмишленици на каузата по банков път, както и посредством благотворителния базар във фейсбук страницата на фондацията публично. Само от началото на тази година досега е оказана помощ на 137 семейства.

Стотици други жени и мъже, с репродуктивни проблеми са подпомогнати за извършването на процедури, прегледи, осигуряване на медикаменти при подготовката на инвитро и бременност. Организирани са консултации с детски специалисти.

Фондация „Майки за донорството“ Благодари на всички донори за благородството да дарят частица от себе си за създаването на нов живот, както и на дарителите и съмишлениците на каузата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков