Над 200 българи от малцинството в Албания прегледа екипът на проф. Иво Петров

OFFNews 22 август 2023 в 10:27 720 0

медицински екип

Снимка Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център

Екипът на проф. Иво Петров

Над 220 представители на българското малцинство в района на Мала Преспа, Албания, бяха прегледани безплатно от кардиолога проф. Иво Петров и неговия екип, съобщиха от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

Профилактичните кардиологични прегледи продължиха три дни в поликлиниките на селата Пустец и Долна Горица и предизвикаха огромен интерес сред населението. За инициативата високо оборудвана линейка пътува близо ден до Албания, а самият медицински екип пристигна с военнотранспортния самолет „Спартан“ на българските ВВС.

Екипът на проф. Петров на път за Албания

Консултациите бяха ключови за голяма част от хората, които от години нямат достъп до кардиолог в с. Пустец. Специалистите диагностицираха част от тях със заболявания, които задължително трябва да бъдат лекувани.

Да провери сърцето си е отишла и 96-годишна жена, която, изненадващо за възрастта ѝ, няма заболявания на сърцето. На въпрос каква е рецептата ѝ, тя казва: „От 30-годишна всяка година ходя профилактично на кардиолог и хващам навреме нещата, така че да ги спра още в зародиш. Така че за половин час веднъж годишно човек може да си спести ежедневни главоболия за години наред“.

Посещението е по инициатива и с финансиране на българския бизнесмен, филантроп и меценат д-р Милен Врабевски и неговата Фондация "Българска памет", с подкрепата на българското Министерство на външните работи.

Освен от проф. д-р Иво Петров - медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология в лечебното заведение, прегледите бяха изъвршвани от лекарите специализанти от Отделението по кардиология - д-р Александрина Кузов и д-р Виктор Константинов, медицинска сестра Веселка Гълъбова, както и доскоро работещият в лечебното заведение д-р Алдин Али - специалист по кардиология и ехокардиография.

Проф. Петров преглежда пациент

В рамките и на трите дни специалистите проведоха доплер на цялата съдова система; измерване на индекс мишница – глезен (ABI) за проверка на артериалното налягане в легнало положение; ЕКГ; ехокардиография за оценка на сърдечните структури и функция; кардио-пулмонален стрес тест с натоварване. Екипът подари и автоматичен външен дефибрилатор, който е животоспасяващ при сърдечен арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика