Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МЗ публикува митове за COVID ваксините и ги опроверга

OFFNews 06 юли 2021 в 12:11 3863 6

Снимка БТА/АП

Кое е истина и кое - мит по отношение на ваксините срещу коронавирусната инфекция?

Министерството на здравеопазването обобщи и разпространи чрез БТА отговорите си. Ето какво гласят дословно те:

МИТ

1. Ваксината е опасна.

2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.

3. Ваксините променят човешката ДНК.

4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.

5. Ваксините има сериозни странични ефекти.

6. Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип.

ИСТИНА

1. Ваксините срещу COVID-19, които България е осигурила за гражданите си, са преминали успешно клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Тези ваксини се ползват в цял свят. Поставени вече са над 2,7 милиарда ваксини.

2. Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.

3. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Те не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК!

4. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Препоръчително е да се ваксинирате, за да предпазите себе си и своите близки.

5. Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни - голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.

6. Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие и чрез ваксинация НЕ се поставя чип в тялото на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

06.07 2021 в 18:54

А ти какво предлагаш? Да почакаме да пукнат стотина милиона, докато ти одобриш ваксините? А на базата на какви знания ще го направиш? На фризьорското си образование? На това от бг мама? Или от гейбука?

2000

5

Да, наистина защо подписваме тези декларации при ваксиниране, като всичко си е ок! Народа се побърка вече да чете за "ок" е ваксинирането и "не е ок" и..... И как да е "ок" като никой не може да каже какво ще докарат след година или две, три на послушкото ваксинирал се. Набоцкаха ги на хората и сега ще чакаме да видим какво ще ни докарат или няма да докарат занапред. Лично аз не мога да си обясня какво ства със света - произвеждат ваксините и веднага ги бият на хората, ама разбира се, те са дали лично съгласието си нали, да са опитните мишлета. А сега остнанали милиони дози с изтичащ гаранционен срок в края на август и ето ти агресивната кампания. Какво ли ще измислят за да задължат народа за "незадължителното" ваксиниране , т.е. "сертифициране"?

23293

4

Стефан

06.07 2021 в 14:35

Що бе, нали се видя, че естествения имунитет остава по-слаб от ваксинационния, и държи шест месеца. А ваксината - година, може да е и повече.

3025

3

georgi1234

06.07 2021 в 13:10

По точка 4: ваксинираните СЪЩО могат да се заразят. В момента с Израел около 50% от новоинфектираните СА ваксинирани. Ваксината гарантира, че ще го изкараш леко и няма да стигнеш до интензивното - именно затова смъртността там е много ниска.

Причината да се препоръчва ваксинирането на преболедували е, че няма достатъчно изследвания на имунния отговор при преболедували (който трябва да е много по-силен). Затова и препоръчват поне 1 бустерна доза - защото знаят, че това поне работи.

23293

2

Стефан

06.07 2021 в 13:06

Т.е. - държавата да поеме отговорността за природно явление?

Това, антиваксерството верно е психиатрична нозологична единица.

3025

1

NIkolay Dunchev

06.07 2021 в 12:51

Добре, но щом е така, да отменят подписването на декларация за информирано съгласие и държавата да си понесе риска от евентуални фатални странични ефекти.
 
X

Подкастът на OFFNews