Quantcast

Москов: Няма да вдигаме здравната вноска

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2015 в 10:53 4165 3

Разпространената информация за това, че здравната вноска ще се вдигне с 5% от 2016 г., е невярна, това е недоразумение. Това заяви пред БНТ здравният министър д-р Петър Москов.

Министърът обясни, че това, което се променя, е не задължителната вноска, а сумата, заплащана от държавата за лицата, които осигурява.

Става дума за това, че държавата трябва да стане коректен платец, уточни той.

По думите му правителството е наясно, че задължителният процент за самоосигуряващите се трябва да бъде достигнат и от групите, за които плаща държавата – деца, пенсионери, военни, социално слаби и др. Затова промяната, която се налага, е държавата да повишава през годините вноската си, докато тя достигне процента на минималния осигурителен доход, който е задължителен за самоосигуряващите се, каза министърът.

Здравеопазването е сектор, в който проблемите са натрупвани в продължение на много, много години и трябва да намерят своето разрешение, коментира Москов.

По повод изявленията от миналата седмица с искане за оставка на здравния министър от лидера на ДПС Лютви Местан и от КНСБ Москов посочи, че би подал оставка във всеки един момент, когато конкретната му работа не води до резултат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2015 в 11:58

От кога пък военните са в графа социално слаби, пенсионери и инвалиди. Те си вземат заплати, ясно е на колко трябва да се осигуряват.

29.01 2015 в 18:57

Не случайно тия вноски са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Няма направления, защото хората не ги плащат. По закон май може само за 5 години назад, ама и това е нещо.
Всички ревете, че циганите не си спазват задълженията и само си търсят правата, ама и вие гледате да скатаете, когото може по някое задължение реално си ставате цигани. Циганин не е раса/етнос - ментално състояние е. Проблемът на България е, че е пълна с бели и мургави цигани - по много и от двете.

И се чукнете по главите, че БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМА! На лекарите се плаща, за консумативи се плаща и т.н. Тия пари идват от народа. Ако народът не плаща здравеопазване няма - ей ви го доказателството.

Научете се да уважавате лекарите, сестрите, санитарите и зъболекарите. Някой написа "няма бедни лекари". АЛО!!?? По каква логика трябва да има бедни лекари. Защото са учили по 10 години? Защото имат по 12 часови дежурства? Защото се валят в кръв и лайна по цял ден? Защото когато са специализирали са живели със среден доход -100 (минус) на месец? Или този въпросния индивид иска комунизъм лекарят и обикновеният бачкатор да имат еднакъв статут и да вземат еднакви пари.

29.01 2015 в 11:31

Да бе верно то се стигна до там че когато държавата плаща някои индивиди го чувстват сякаш им взимаме пари от джоба. Много мутри ей!