Мобилизират столичните болници за нова вълна на COVID-19, няма да се затягат мерки засега

Янка Петкова 05 февруари 2021 в 14:37 2185 0

Болниците в столицата се привеждат в готовност за евентуална нова вълна на COVID-19, за момента не се налага затягане на мерките. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова след среща на директорите на софийските лечебни заведения с министъра на здравеопазването.

По думите на Фандъкова на този етап прогноза за развитието на епидемията в най-големия град в страната не може да се даде, но ще се следят внимателно данните и тенденциите. Тя съобщи, че не е обсъждано затваряне на моловете, според нея при спазване на мерките досегашното ниво на разпространение може да се задържи или поне да има плавно покачване на новозаразените.

Фандъкова каза още, че и в 4-те общински болници ковид-отделенията функционират и има достатъчно легла, а Спешна помощ има капацитет да се справи със сигналите за пациенти със симптоми на коронавирус. 

Столичният кмет подчерта, че ще бъдат засилени проверките за спазване на противоепидемичните мерки в търговските обекти, градския транспорт, училищата и ресторантите към хотелите в София и допълни, че градският транспорт работи с пълния си капацитет и няма намаляване на броя превозни средства.

Проф. Асен Балтов: 7 пациенти на "Пирогов" са заразени с британския вариант на COVID-19

"Английският вариант на COVID-19 се среща все по-често, 7 от пациентите ни са заразени с новата мутация на вируса, но не са в по-тежко състояние от останалите. Още съмнителни проби са изпратени в Националната референтна лаборатория за секвениране. Към момента при нас са настанени 120 болни с коронавирус, 16 от тях са интензивни", съобщи шефът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му на срещата със здравния министър е било констатирано, че няма съществено повишаване на заболяемостта спрямо предишната седмица. Директорите на общинските болници и големите държавни и частни лечебни заведения на територията на столицата са били инструктирани да направят преглед на апаратурата, кислородните инсталации, респираторите и да имат готовност да докладват състоянието на болниците в края на седмицата. Нито едно лечебно заведение не е съобщило за недостиг на защитни средства, каза още Балтов и припомни, че съгласно заповедта на здравния министър, всяко лечебно заведение трябва да отдели 20% от легловия си фонд за ковид-пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови