Министър Сербезова прекрати процедурата за закупуване на тестове за учениците

Документите по обществените поръчки ще бъдат предоставени на КПКОНПИ

OFFNews 11 януари 2022 в 14:41 6676 0

Снимка Архив/БТА

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас, съобщиха от здравното министерство.

Оттам припомнят, че поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г. 

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“ проверка, по искане на министър Сербезова.

В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, които имат отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове.

Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, която изготвя изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

По-рано КПКОНПИ даде на прокуратурата служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров именно заради процедурата за закупуване на бързи тестове за училищата. Антикорупционната комисия обяви, че проверката ѝ е показала данни за корупция, но не съобщи в какво се изразява тя.

Тестовете позволиха присъственото обучение на учениците от I до XII клас при вълната от Делта варианта. По-късно обаче се появиха опасения, че тестовете не засичат реалния брой положителни случаи, тъй като броят на отчетените от тях инфекции е изключително нисък.

От Министерство на здравеопазването уточниха за OFFNews, че тестването на учениците няма да бъде прекратено. Все още има количества щадящи тестове, които ще бъдат употребени до осигуряването на нови, след като бъдат одобрени фирмите-доставчици. От ведомството увериха, че процедурата ще бъде извършена в максимално кратки срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови