Министър Ангелов: Разрушаваме старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия

В рамките на подписания договор, без промени в сроковете и бюджета, ще бъде изградена нова детска болница

OFFNews 14 септември 2020 в 16:36 3321 4

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница.

Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница.

„Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“, посочи здравният министър.

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен, че той ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

15.09 2020 в 01:17

Борисов направи свирка и на архитектите, а?
Бойко, и аз имам пишка. Мини насам, а?

3943

3

OtSofia

14.09 2020 в 20:06

При положение, че са минали всякакви процедури, че МЗ доведе работата по националната педиатрия до правилното решение и до избор на изпълнител, при положение, че Пловдив и Бургас ще строят регионални педиатрии с благословията на ЕС, стремежът към ликвидиране точно на тази практически готова сграда няма как да е автентичен. Очевидно става въпрос за нещо, различно от заявеното и това е – скрити политически мотиви, старателно потулвани десетки години и винаги добиващи плът в някакъв друг контекст и в уж друга политическа обстановка. Така погледнато, има два възможни изходи: 1.Сега се руши, после уж веднага се гради, та дано не стане, че строителството пак ще затъне я в избори, я в протести, я в нещо друго; резултат – пасив за държавата и 2. Градежът започва начаса, завършва се в срок, без бавене и без скрити дефекти се пуска в експлоатация и строителният процес без никакво съмнение ще се окаже стабилизиращ за държавата и личен успех за участниците в него. Борбата е срещу успеха.

3943

2

OtSofia

14.09 2020 в 19:25

Не стига позорът, че се недогърмя Мавзолея навремето, че се недогърмя комплекса „Родина“ наскоро, че в София зеят напълно изградени напуснати сгради, че Монументът на Окупационната Червена Армия седи на раздумка с протестиращите срещу корупцията на Орлов мост и с размахани и насочени оръжия срещу нас-самите се радва на обесени българи и пие биричка, и слуша културни музики, сега – това грозно дело. И не казвайте, че така изпълнявате поръката на премиера, той отдавна е разбрал, че с този начин на действие, казано по хашлашки софийски, му „кроите шапка“. Чудя се на акъла и на Главбулгарстрой – от какво се уплашиха? Че ще спестят на държавата нов обект „готов, ама недовършен“ като Графа и Метрото?! Пожелавам на рушителите, дето рушат от първо лице, те да извършат с ръцете си заявеното, че няма начин нито да взривяват, нито да си поръчат толкова силно земетресение, че да събори готовата национална педиатрия, това поне всички го признават.

3943

1

OtSofia

14.09 2020 в 19:15

Министърът-финансист беше наясно с проблема как спешно и икономически изгодно да се вгради модерна национална педиатрия в съществуващия годен груб строеж, минал всички одобрения и етапи по строителните закони и нормативи на България. Министърът-лекар, ако така лекува, както се държи на полето на административните си и национални отговорности - горките пациенти! Горката Александровска болница, която успя да спаси своя Ректорат даже от Малеев и Георги Йорданов, които бяха наточили вече тоталитарните ножове със същата пионерско-комсомолско- комунистическа ярост: "Разрушаваме!!!" Кой, днешният министър ще кърти омразните ст.б. конструкции, плод на многогодишен опит и труд? Кой Дай, България ли ще угажда на пловдивските напъни на архитекта, дето вместо да пази с все сили хилядолетния си град от несвестния митрополит, адепт на отдавна презряните разрушителни герговщини, размахва сърп и чук над невинната готова за работа детска болница тук? Ама, в мътна вода, всеки гледа да улови голяма риба.