Медицинският факултет на СУ подновява занятия под условие

Александра Маркарян, Янка Петкова 15 декември 2021 в 14:20 1450 0

Снимка Министерство на здравеопазването

От утре, 16 декември, студентите в Медицинския факултет на Софийския университет възобновяват учебните си занятия, но остават в готовност да защитават правото си на обучение.

Това съобщи Софийският университет след среща между ръководството му и здравния министър проф. Асена Сербезова във връзка с решението на предшественика ù Стойчо Кацаров да слее болница "Лозенец" с болницата по детски болести "Проф. Иван Митев". То бе представено като временно решение до изграждането на детска болница у нас.

"Лозенец" е университетската болница на Медицинския факултет на СУ и сливането поставя под въпрос цялата практическа подготовка на 1100-те студенти. На 10 декември СУ прекрати занятията в МФ в знак на протест.

С встъпването си в длъжност вчера проф. Сербезова замрази изпълнението на решението.

"Не е редно да страда учебният процес и това не бива да се допуска, особено в тази ситуация при недостиг на лекари", е казала на срещата проф. Сербезова, цитирана от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

"Студентите са изключително притеснени. 80% от преподавателите са наши лекари, а за съжаление някои от тях напускат. Ако загубим академичния си състав, трудно бихме могли да го възстановим", обясни доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет.

Ректорът проф. Анастас Герджиков увери, че СУ е съгласен с изграждането на нова детска болница на територията на "Лозенец", "но доброто и правилно решение би било да има две отделни болници. Не може да разрушиш вече съществуваща болница с 18 отделения, където се обучават студенти“.

Здравният министър заяви, че след като разговаря с всички ангажирани страни, ще вземе окончателно решение, което да е най-доброто за детското здравеопазване в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови