Проф. Сербезова: Спирам временно сливането на ''Лозенец'' и детската болница

OFFNews 14 декември 2021 в 17:26 3780 1

Асена Сербезова

Снимка БТА/Асен Тонев

Проф. Асена Сербезова

"Буквално преди минути подписах писма до детската болница и УМБАЛ „Лозенец“ да спре временно изпълнението на решението по тяхното сливане."

Проф. Асена Сербезова съобщи решението си по казуса с вливането на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на Специализирана болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" по време на панел „Здравеопазване“ на днешното издание на POWERS SUMMIT.

Тя подчерта, че ще се срещне с всички заинтересовани страни, но първата ѝ среща ще бъде с Медицинския факултет на Софийския университет, защото там са спрени занятията.

Миналата седмица новината за предстоящото сливане изкара на протест служителите на болница "Лозенец", които обвиниха служебния здравен министър в разчистване на сметки.

По-късно той даде брифинг, на който обяви, че вероятно протестиращите не са били добре информирани, защото след обединяването на двете болници "Лозенец" ще запази многопрофилния си характер и ще може да лекува и възрастни. Същевременно отбеляза, че никъде в страната няма по-добри условия за лечение на българските деца от добре оборудваната бивша Правителствена.

Ден по-късно се оказа, че решението за сливане на лечебните заведения и дружеството, което беше създадено заради изграждането на Национална детска болница, е било вече подписано и нотариално заверено.

Междувременно Медицинският факултет на Софийския университет обяви, че прекратява занятията си, с уточнението, че прекъсването ще е „до изясняване на обстоятелствата“. От университета посочиха, че чрез сливането им се отнема най-голямата база за обучение на студентите и без нея те не могат да практикуват.

Срещу решението за „механично сливане“ се обяви и директорът на СБАЛ по детски болести "проф. д-р Иван Митев" - д-р Благомир Здравков. По-рано днес пред БНТ той заяви, че с подобно сливане не се решават основни проблеми, най-важният от които е - реализирането на комплексна детска грижа.

Също днес по БНР, в отговор на въпрос по казуса, министър Сербезова заяви:

"Смятам да извикам и трите страни в казуса, за да видим това ли е бил най-удачният вариант. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проектно решение от МЗ, но Министерският съвет не е одобрил тази форма на сливане, затова трябва да се запозная с хронологията".

По време на срещата Powers Summit, тя уточни, че ръководствата на двете болници са уведомени за решението ѝ и срещите с всички засегнати страни предстоят.

По-късно от МЗ беше изпратено и официалното становище по случая:

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със свое писмо изиска незабавно преустановяване на действията по преобразуване на дружествата, имащи отношение към проекта за изграждане на нова детска болница.

В писмото на министъра, адресирано до съветите на директорите на СБАЛДП „Проф. Иван Митев“ ЕАД, на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, се посочва, че решението се взема до изясняване на всички факти и обстоятелства по казуса.

До окончателното произнасяне на министъра на здравеопазването в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на трите дружества, следва да бъде спряно привеждането в изпълнение на подписаните досега протоколи и решения за преобразуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

1

Ivan

14.12 2021 в 19:18

Явно познанията по биология ти помогнаха да вземеш това "мъдро и справедливо" решение. Да му мислят внуците ти! Съдбата понякога си прави шестоки шеги.