''Мамо, какво е върджин?'': разговор за сексуалната култура на тийнейджърите

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Янка Петкова 23 октомври 2023 в 12:27 4154 1

д-р Радосвета Стаменкова

Снимка Скрийншот

д-р Радосвета Стаменкова, Българска асоциация за семейно планиране

"Дете се прибира и пита майка си – "Мамо, какво значи "върджин"? - Мама леко се поприщва и започва да обяснява за химена, за девствената ципа, за дефлорацията и т.н. с внимателно подбрани думи. Детето слуша, слуша и пак пита – "А тогава какво значи "екстра върджин"?"

За да не изпадате в подобни ситуации е по-добре на въпроса да отговорите с въпрос "А защо питаш?". – Детето е видяло етикета на бутилката зехтин и за дефлорация точно в този момент не говорим, но е червена лампа да сме готови да кажем какво представлява хименът. Този симпатичен виц е много добра илюстрация за умението да говориш с детето си за сексуалното здраве, казва д-р Радосвета Стаменкова, изп. директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, и допълва - Децата често задават провокативни въпроси, на които знаят отговорите, за да видят дали родителите ще ги излъжат. Така ги "тестват".

Сигурно всеки родител се пита "дали моето дете знае или е виждало как се прави секс" – най-вероятно да, попадало е на порноканал и е виждало неща на доста по-ранна възраст и когато пита ви изпитва дали ще кажете истината. Ако се окажете недостоверен източник, ще си намери друг доверен човек за разговори по темата, смята д-р Стаменкова.

По думите ѝ с тийнейджъра трябва да се говори уважително с идеята, че срещу нас е индивид със собствено мнение и принципи, които трябва да бъдат чути и зачетени.

"Ако искаш да говориш с тийнейджъра си, трябва да си говорил с първокласника си, за да създадеш доверителна връзка. Неглижираме тези разговори и доста често забравяме, че децата ни ни виждат не само през говоренето, а и през примера", казва д-р Стаменкова, за която подобни разговори са ежедневие при срещите ѝ с ученици.

Тийнът трябва да разбере, че неговото тяло е неговата "сграда" и трябва да я пази, за да може по-дълго да я ползва. През сексуалното и здравно образование се формира чувство на себеуважение и уважение към околните. Родителят трябва да намери време и начин на говори с детето си и да е първият, който да направи крачката към този разговор, ако изчаква, трябва да бъде подготвен за изненади, категорична е тя.

Според нея идеалният родител би дал книга или линк по темата и би казал "искаш ли да прочетеш и да поговорим след това или да прочетем заедно".

За важните разговори за сексуалното здраве, за необходимостта от адекватно образование по темата, за опасностите в интернет и начина да бъдат избегнати, както и за това кой може да ви даде безплатна психологична подкрепа, ако сте на възраст до 25 години вижте повече в разговора.

Подкаста "Истории за доброто" можете да гледате в YouTube канала на OFFNews.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

23.10 2023 в 17:29

Тази статия би била полезна, ако д-р Радосвета Стаменкова даде източници за добре поднесена информация, които тийнейджърът да ползва: линк, заглавие на книга ...
За неспециалисти е трудно да преценят кой източник поднася информацията по подходящ за тийнейджъри начин. Особено в интернет!
 
X

Да помогнем на украинските деца!