Майката на Даная ще съди Пирогов

OFFNews 11 януари 2024 в 12:56 2207 0

Ани Стоянова

Снимка Скрийншот

Ани Стоянова

Ани Стоянова, майка на починалата в „Пирогов“ Даная, ще заведе съдебно дело срещу болницата. Това е заявила през БТА Стоянова, чиято дъщеря си отиде на 15-годишна възраст през май 2023 г.

По думите на Стоянова делото ще бъде за „неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост“. "Няма да чакам втората проверка, назначена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), защото смятам, че ще бъде като първата", каза още тя.

Майката на починалата Даная: Докладът за смъртта ѝ е пълен с лъжи

Преди дни от ИАМН съобщиха, че започват втора проверка по случая „Даная“. Проверката е по повод "разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето".

Съставът на екипа проверяващи ще бъде различен от служителите, извършили първата проверка, а от агенцията ще изпратят цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения, увериха от агенцията.

Можеше ли Даная да бъде спасена: разказът на майката за последните ѝ дни

Стоянова изпрати отворено писмо до медиите в отговор на отворено писмо на болница „Пирогов“. В него тя посочва, че подписалите писмото на болницата „или не са били компетентни да вземат животоспасяващи решения за Даная, тъй като не са се запознали с хематологичния статус на дъщеря ми, или се опитват чрез агресивна самозащита да намалят обществения натиск за изясняване на случая".

''Моля ви, без черни дрехи и погребални венци! Това не е краят'': 15-годишната Даная спаси двама с бъбречна недостатъчност

В отвореното писмо на "Пирогов" се посочва, че през последните дни и месеци чрез социалните мрежи и някои медии периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, довели до неговата смърт в средата на 2023 г.

"Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата, можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход", заявиха още от „Пирогов“.

През май 2023 г. 15-годишната Даная беше приета по спешност в "Пирогов" с мозъчен оток. Момичето страдаше от хематологично заболяване, което утежняваше състоянието му. След апел за помощ от близките и обаждане от министъра на здравеопазването специалисти от спешната болница извършиха сложната операция. За съжаление, влошеното състояние на детето не позволи то да излезе от кома и скоро след това Даная издъхна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!