''Пирогов'' за Даная: Положихме всички усилия. Не превръщайте случая в публичен линч

OFFNews 10 януари 2024 в 12:56 6680 0

Даная

Снимка Фейсбук

Даная

Eкипите на Клиниката по неврохирургия, Клиниката по детска реанимация, Отделението по педиатрия и Лабораторията пo трансфузионна хематология към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ излязоха с отворено писмо за случая с починалата 15-годишна Даная.

Според семейството на момичето в лечебното заведение не е направена адекватна оценка на състоянието му.

„През последните дни и месеци, чрез социалните мрежи и някои средства за масово осведомяване, периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, довели до неговата смърт в средата на 2023 г. Като лекари, борили се за живота ѝ, по време на престоя в болницата можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход”, посочват от „Пирогов“.

От болницата твърдят, че пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. Терапията за основното, хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри.

Направени са всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката”, коментират още от лечебното заведение.

С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия призоваваме, обвиненията към екипите от болница „Пирогов“ да се основават на реалните факти и обстоятелства. Призоваваме този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване - кауза за която работим и стоим всички. Отдавна, завършват писмото си от спешната болница.

Отвореното писмо е публикувано в момент, когато Изпълнителна агенция "Медицински надзор" прави втора проверка на фактите по случая със смъртта на 15-годишното момиче. Тя беше предизвикана след твърдения на майката на Даная Ани Стоянова, че одитният доклад, "съдържа 52 страници лъжи, манипулации и противоречия" и че като причина за смъртта на дъщеря ѝ се посочва неглежирането от страна на семейството на основното заболяване на момичето.

Даная страдаше от хематологично заболяване и беше с мозъчен оток. След апел за помощ от близките специалисти от спешната болница извършиха сложната операция. За съжаление, влошеното състояние на детето не позволи то да излезе от кома и скоро след това Даная издъхна, но част от органите ѝ бяха дарени за трансплантация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика