''Магическите'' гъби помагат при жени с рак, установи проучване

OFFNews 19 юли 2023 в 09:19 901 0

халюциногенни гъби

Снимка Pixabay

Халюциногенни гъби

Халюциногенните гъби и други психеделични наркотици могат да помогнат на жените да се справят с тревожността и депресията, свързани с рака, твърдят учени, цитирани от ДПА.

Конвенционалните терапии, които помагат на жените да се справят с диагнозата и лечението си, могат да отнемат твърде много време, обясниха учените, като обявиха началото на ново изследване, което да проучи как наркотиците могат да помогнат на пациентките.

Диагностицираните с рак на гениталиите могат да се сблъскат с „различни физически и психологически предизвикателства“, особено за тези, които са диагностицирани в късен стадий или страдат от хронични странични ефекти от лечението, се посочва в становището, публикувано в „Интернешънъл джърнъл ъв джинеколоджикъл кансър“.

Според тях до една четвърт от пациентките с рак на яйчниците съобщават за депресия, тревожност и страх от смъртта.

Авторите от Тексаския университет в САЩ изтъкват случая на майка на две деца, която е диагностицирана с напреднал рак на яйчниците. „Нейният страх от бъдещето беше реален и непреодолим“, казват те.

Учените твърдят, че сегашният златен стандарт за психологическа подкрепа за справяне със стреса при пациенти с рак е когнитивно-поведенческата терапия, която изисква „ангажираност с времето“ и издръжливост. „Нашите пациентки не разполагат с време или издръжливост за такъв вид работа“, казват те.

Авторите смятат, че психеделичните наркотици, по-специално „магическите“ гъби (псилоцибин), са показали „обещаващи резултати“ при лечението на различни психологични проблеми. Те обявиха, че тези наркотици „модулират мозъчната активност“ и са свързани с „терапевтични ефекти“.

Предишни проучвания показват, че психотерапията с помощта на псилоцибин може да даде „трайни ползи“ само от един или два сеанса, добавят изследователите.

Като се има предвид разпространението на екзистенциалния дистрес сред пациентките с рак на яйчниците и други гинекологични заболявания и потенциалните ползи и безопасност на психеделиците, съществува ясна необходимост от повече добре разработени протоколи, които дават приоритет на безопасността и изследват псилоцибина и други психеделици при тази уязвима популация, заключават учените.

Университетът в Тексас ще проведе проучване през следващата година, в което ще се изследва въздействието на „магическите“ гъби за жени с напреднал стадий на рак, които страдат от психични проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!