Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Личните лекари все още не могат да изписват безплатни лекарства срещу COVID

OFFNews 29 октомври 2021 в 15:54 693 0

Снимка Pixabay

Общопрактикуващите лекари (ОПЛ) все още не могат да предписват рецепти за лекарства срещу COVID-19. За да стане възможно това, първо трябва да има преговори между Лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обясни по БНР д-р Станислава Крайселска.

След изготвяне на анекс, ОПЛ трябва да го подпишат като договорни партньори. Чак тогава ще могат да се изписват безплатните лекарства.

По думите на д-р Крайселска пациентите настояват и дори се карат за безплатни лекарства.

„Да отидат да си ги търсят от здравното министерство и НЗОК. И без това ние сме много натоварени. В понеделник бях нападната от пациенти по този въпрос.“

Според личната лекарка редно е безплатните лекарства да се предписват от COVID зоните.

Общопрактикуващите лекари проследяват заразените с коронавирус. Лечението е симптоматично.

„Не може да преписваме рецепта от COVID зоната. Аз може да преценя, че е нужна друга терапия. Кой носи отговорността, ако нещо стане с болния?“, попита д-р Крайселска.

Тя допълни, че направленията са ограничен брой. И ако на болен с COVID се издаде направление за рентген, например, ще бъдат лишени други пациенти.

„Съвсем съзнателно ни изключиха от играта, а сега искат да ни включат, защото видяха, че не могат да се справят“, емоционално допълни личната лекарка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews