"Плащаш 16 лева за интернет - значи имаш и за здравна вноска"

OFFNews 18 август 2015 в 09:31 9012 16

Фармацевтичната индустрия ще прави отстъпки от поне 10% на медикаментите, парите ще влизат директно в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 

Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, като посочи, че скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора. 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, тя е нараснала почти двойно през последните пет години, допълни Москов по бТВ. Със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти.

Все по-малко трябва да има нужда да се доплаща, когато сме изрядни в нещо, обясни министърът. Когато болестите, от които умираме, са заложени в основния пакет на НЗОК, ще пресрещнем проблемите. Целта е държавата и касата да сключат договори с гражданите и изцяло на поемат болестите, от които ние и децата ни умираме и които се отразяват върху демографията, заяви той.

„Когато имаш определен ресурс трябва да го концентрираш, където ще има най-голям ефект”, посочи Москов и допълни, че където заболеваемостта е най-голяма, лечението ще бъде финансирано на 100%.

Според здравния министър е възможно да има промени в пленарната зала на второ четене на здравната реформа , но това, от което правителството няма да отстъпи е гаранцията на комплексността на лечението на пациентите и въвеждането на количеството болници в средноевропейски норми. „Трябва да мислим не как да финансираме структура, а лечение”, коментира отново той.

За здравните осигуровки министърът се похвали, че тази години събираемостта засега се е увеличила с 13%. „Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансирането на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци”, заяви той и отбеляза, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват.

„Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си – ти си направил своя избор”, подчерта той.

Петър Москов защити предложенията си за реформи в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта. „Здрава човешка логика е – ако имате две болница в една сграда няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление”, обясни отново той. 

И отбеляза, че не спира да обикаля болници. „Това, което правим в момента, е проверка къде Спешна помощ кара пациенти и има ли привилегировани болници. Чувал съм, че било възможно екипи на Спешна помощ да получават пари от определени болници да откарват там конкретни пациенти, които носят повече пари”, заяви той и каза, че в момента на седмична база се правят проверки на GPS-ите на линейките и където бъдат регистрирани зависимости, директорите на спешните центрове ще бъдат незабавно сменяни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!